Thursday, November 14, 2013

Teguran cara Islamik pada KJ, Siti dan semua yg terlibat dalam isu FAMApa lah hal nya kes Siti, KJ, FAM dan Jamal Nasir ni.

Yang best nya, blog-blog pro-PR sama ada blogs English cinabeng ataupun blog PAS sikit tak ambik pot dan tak gunakan isu ini nak lemahkan UMNO atau pun pemimpin UMNO.

Sebaliknya blog-blog sahabat pulak, blog-blog kita, blog-blog UMNO atau pro-UMNO atau anti-PR, yang beraya sakan pulak mengutuk KJ.

Apa da!

Apapun renungkanlah teguran yang cukup cantik dari satu Page FB Islamik non-partisan yang banyak followernya termasuk aku yang baca tiap-tiap hari.

Dari FB Warga Prihatin.

ULASAN KAMI:
SITUASI MENTERI, FAM, DATUK JAMAL NASIR
Kita semua tahu bahawa Khairy yang masih agak baru dilantik menjadi Menteri berkenaan agak terkenal dengan minat dan perhatian beliau dalam bidang bola sepak sejak dahulu lagi. Beliau telah melakukan banyak usaha untuk memajukan bolasepak negara sejak sebelum menjadi menteri lagi. 
Sebaik saja dilantik menjadi menteri, beliau menghadapi banyak cabaran untuk menyelesaikan pelbagai kontroversi dan kepincangan dalam persatuan yang berasaskan sukan utama negara seperti BAM, FAM dan sebagainya. Oleh kerana kegigihan Khairy, beliau banyak mendapat sokongan peminat sukan tersebut. 
Bagi kepincangan yang telah lama berlarutan, kadang kadang ketegasan memang diperlukan. Jika beliau terus bersikap lunak, maka konflik itu akan menjadi semakin meruncing dan melemahkan organisasi sukan negara itu. 
Untuk bersangka baik, istilah `budak suruhan’ yang digunakan oleh YB Khairy itu adalah satu gantinama kepada satu pihak ketiga yang biasanya digunakan untuk bersuara atau mengadu domba. Isu utamanya ialah kurangkan campurtangan berbagai pihak yang tidak berkenaan agar kekusutan segera dapat dileraikan. Itu harus ditekankan dan diambil kira. 
Dari segi martabat pula Khairi sebagai menteri yang bertanggungjawab mempunyai martabat dari segi tahta dan Datuk Jamal Nasir seharusnya boleh berlapang dada untuk menerima kesilapannya. Tidak semestinya umur yang tua menjamin kita benar sentiasa. Ambillah pelajaran dari teguran itu secara positif dan berlapang dada tidak kira dari mana dan siapa yang menegurnya.

MELETAKKAN SESUATU BIAR PADA TEMPATNYA
Nabi saw bersabda “Apabila amanah diserahkan kepada yang bukan ahlinya, maka tunggu sajalah kehancuran”. 
Seperti yang didakwa Khairy, memanglah tidak wajar bekas kapten skuad kebangsaan yang juga ahli jawatankuasa Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Jamal Nasir mencampuri urusan MENTERI dengan FAM sepertimana yang didakwa. Lebih banyak campur tangan, lebih banyak kekusutan. 
Datuk Siti juga seharusnya tidak menyulitkan lagi keadaan biar apapun sebab dan alasannya. Ini adalah urusan menteri dan FAM. Jadi bagi kami tidaklah wajar mengeluarkan kenyataan secara terbuka melalui media. Menteri ada pride dan kredibiliti yang harus dijaga. Datuk Siti pula ada maruah yang harus dipelihara. Sekarang ini Datuk Siti dan Menteri kedua-duanya tidak semena-mena telah membuka ruang caci dan maki untuk diri sendiri.

ADAB MENEGUR PEMIMPIN ATAU ORANG TUA
Islam mengajarkan budaya syuro dan bukan budaya was wis. Islam meminta umatnya agar mengesahkan berita yang tidak pasti dari sumbernya. Islam juga menghalang kita menegur pemimpin secara terbuka, sensasi melalui media atau demonstrasi. 
Tidak perlulah anda bantah saranan ini dengan pastekan kisah Saidina Umar r.a. ditegur oleh sahabat secara terbuka. Itu kesilapan pengikut, bukan yang diajar nabi. Kami ada Nas dan hasil kajian sendiri untuk memperbaiki peradaban umat, berdasarkan apa yang diajar nabi saw dan quran dalam isu adab menegur ini. Kami yakin ianya benar dan telah kami amalkan dengan baik sekali. 
Akal anda pastinya boleh menimbang samada apa yang kami sarankan ini betul atau salah, baik atau tidak kesannya terhadap keharmonian masyarakat. Jika anda menafikan hanyalah kerana anda memang suka kepada gosip dan perpecahan, atau suka memenuhi kehendak nafsu anda sendiri. 
Kesilapan Khairy ialah menggunakan istilah yang sebegitu secara terbuka. Sebaiknya ia dielakkan atas faktur usia dan menjaga maruah orang yang lebih tua, walaupun dengan alasan yang kukuh seperti di atas. Lebih baik Khairy menggunakan saluran private sahaja, samada sms, surat, email dan sebagainya untuk meminta Datuk Jamal Nasir agar tidak campurtangan jika terpaksa. 
Datuk Jamal Nasir juga seharusnya begitu. Adalah lebih baik jika beliau tidak menggunakan wadah media untuk menyatakan kekecewaan hatinya atas teguran seorang yang bertaraf MENTERI itu. Kami yakin YB Khairy juga boleh mengakui kesilapan dan memohon maaf jika Datuk Jamal Nasir sampaikan rasa hatinya secara berdepan atau secara private. 
Teguran Datuk Siti Nurhaliza terhadap YB Khairi Jamaludin adalah kononnya beliau berlaku biadab tidak salah jika itu yang beliau rasakan. Yang menjadi kalut di sini ialah apabila Siti mengeluarkan kenyataan terbuka terhadap ‘kesilapan menteri’ menurut pandangan beliau. 
Masing-masing Khairy dan Siti ada pengikut dan penyokong masing-masing. Tidak pasal-pasal Artis dan Menteri kedua-duanya dijadikan bahan caci maki masyarakat. Fitnah ini hanya berlaku kerana Khairy dan Siti mengeluarkan kenyataan di media secara terbuka. Yang membenci Khairy mula melebarkan fitnah berbau politik. Padahal beliau sekadar menjalankan tugas beliau untuk memperbaiki prestasi organisasi sukan negara itu.  
Penyokong bolasepak pula mula menfitnah dan mencaci Siti yang mengatakan beliau nak cari publiSITI, beliau perampas laki, beliau jadi bahan bakar api neraka kerana menyuburkan muzik lagho dan mempermainkan agama kerana sekejap pakai tudung ‘betul’ sekejap pakai selendang, sekejap pakai topi dan macam-macam lagi. Inilah fitnah yang terhasil dari kesilapan adab dalam menegur pemimpin. 
KESIMPULAN
Islam diturunkan --> lagi DI SINI - FB Warga Prihatin, sila like

Wallahualam.

No comments:

Post a Comment