Sunday, March 13, 2011

27 Soalan Terkangkang untuk para Penyokong Anwar

Mari sini aku nak tanya sikit pada orang-orang PKR dan PAS yang masih lagi sokong Anwar, yang masih lagi anggap Anwar suci.

Ini ada beberapa soalan, yang kalau korang boleh jawab, memang korang ni penyokong Anwar sejati, terbaekk!

Tapi kalau korang sendiri tak mampu nak jawab, maka eloklah jika korang fikir semula tentang kebenaran dan kesahihan dan kesucian Pemimpin No 1 korang tu.

1. Kenapa Anwar boleh biarkan Sukma, seorang lelaki dewasa, duduk tidur dan menginap di rumah dia begitu lama, sedangkan Anwar ada anak-anak perempuan yang sudah besar ketika itu termasuk Nurul Izzah, Nuha dan lain-lain yang aku tak tau namanya?

2. Kalau koranglah ada anak perempuan yang dah besar panjang, matang dan baligh macam tu, korang benarkan atau tidak lelaki muda menetap di rumah korang? Sila fikir dan jawab.

3. Kenapa begitu ramai sangat orang yang rapat dengan Anwar yang menuduh perlakuan salah laku seks Anwar? Sukma Darmawan (adik angkat beliau yang tinggal dirumahnya berkurun-kurun), Mior Abdul Razak (tukang jahit Anwar), Nallakaruppan (rakan baik Anwar yang main tenis bersama setiap minggu), Norlaila, Hairany, Azizan (drebar Anwar) dan banyak sungguh lagi.



4. Apa penjelasan para penyokong Anwar tentang percubaan Anwar goda isteri orang di sini?

5. Kenapa Anwar selalu kelilingi dirinya dengan lelaki-lelaki yang boleh dikategorikan "jambu"? Adik angkatnya Sukma, tukang jahitnya Mior, sahabatnya di penjara Sg Buluh Rashid, budak pembancuh tehnya Saiful, dan banyak lagi yang korang sendiri boleh tengok dengan mata kepala sendiri? Takkan lah bodoh sangat, lepas dah kena kes pertama dulu pun, masih lagi mahu berkawan dgn Rashid dalam jel, mau bawa Saiful kehulu-kehilir. Bodoh atau memang betul dia bersalah?

6. Kenapa sudah lebih 50 sahabat Anwar meninggalkan Anwar bukan saja dari segi politik tetapi juga tinggal sebagai sahabat, sedangkan ada yang dah kenal berpuluh tahun macam Salehuddin dan Dr Halili Rahmat?

7. Kenapa Anwar tak mahu bagi DNA dia kalau dia tidak bersalah?

8. Kenapa Anwar selalu menangguh perbicaraan dan selalu menggunakan isu teknikal untuk membuang kes? Kalau koranglah kena tuduh liwat jantan, bukankah secepat mungkin korang nak selesaikan kes supaya terbukti korang tak bersalah?

9. Adakah semua orang ini yang saya kira sudah lebih seratus orang, menipu dan dibayar?! Sesetengahnya memang asalnya sudah kaya-raya, adakah mereka perlu lagi duit upah tipu kononnya?

Ok lah, cukuplah, tak payah 27 soalan. Jawab yang 9 ni dulu. Kalau ada yang boleh jawab, aku bagi lagi soalan sampai cukup 27 ok?

Tapi Kalau tak boleh jawab, sendiri mau ingat la. Lagi mau percaya itu orang ka?

Tuesday, March 1, 2011

Luahan Hati seorang Akak PPR Kerinchi tentang Nurul Izzah



Aku memerhatikan saja Akak "Y" (tiru trend sekarang) membersihkan ofis. Akak "Y" ni orang susah, tinggal di PPR Kerinchi. Mujurlah ada rumah tempat tinggal, itupun sebab Kerajaan buat rumah PPR yang sewanya hanya RM124 sebulan, untuk orang susah. Tambah pulak tu Kerajaan BN ni memang tolong orang Melayu, jadi majoritinya di PPR Kerinchi ni orang Melayu lah duduk. Kalau lah Pakatan Rakyat yang pegang Kerajaan, maka ramailah org2 Melayu PPR Kerinchi ni kena pindah keluar, sebab nak "meritokrasi" nak bagi sama banyak kaum lain duduk sama. Sedangkan "meritokrasi" Pakatan Rakyat ialah pro-Cina. Tengok sajalah di Penang. Gerai-gerai penjaja Melayu di tempat kurang sibuk diroboh, gerai Cina betul-betul tengah jalan besar tengah-tengah Georgetown dibiarkan saja dan dijamin tak roboh. Meritokrasi babi mendenye!

Aku pun saja lah panggil Akak ni.

"Kak, mai jap, nak tanya sikit".

Akak "Y" pun stop vacuum, datang kat meja.

"Kak nak tanya sikit, Nurul Izzah kat sini macam mana ye?"

Kak "Y" pun kata,

"Kali ni orang sini memang tak bagi undi pada Nurul".

Tanya saya, "kenapa pulak?"

"Dia bukan pernah bagi apa pun. Apa jasa yang dia ada buat? "

"Masa sumbangan hari raya itu hari pun dia bagi pada 3-4 kerat je, itupun pada kroni dia".

Heh, memang aku dah tahu dah. Nurul ni mungkin di peringkat nasional orang ingat dia buat kerja. Sebenarnya bukannya dia buat kerja, tapi dia pandai bagi "persepsi" yang dia buat kerja.

Dia lalu jalan kerinchi, berhenti sat, beli nasik ayam, senyum-senyum manja, lepas tu dia tweet, "di kerinchi, sambil beli nasi ayam. Nasi ayam hainan kat sini sedap!" Itu je 4-5 minit.

Lepas tu dia sibuk melancau ke London, sibuk berdemo pasal Tunisia, sibuk pergi Johor la, Melaka lah, rasmi Cabang ini, ranting itu, Cabang sana, batang situ. Sibuk lah dia dengan cabang, batang dan rantingnya.

Piirah!

Kata Kakak "Y" tu lagi.

"Lagipun dia bukannya tau buat apapun. Itu hari masa meeting Flat 4 Tingkat tu (Flat 4 Tingkat Kerinchi) , kawan akak kata ingatkan dapat la YB tolong, last-last dia diam je, tak ada penyelesaian."

Lagi satu ni pun aku dah lama tau. Dia memang bukan pemimpin yang boleh settle problem. Dia ni jenis pemimpin poster. Maksudnya kalau nak promo kan memang best, sebab muka dia boleh jual, lepas tu gaya dengan senyum-senyum dia orang suka tengok. Tapi bila betul-betul kena buat kerja, settle problem, HARAM TAK BOLEH. Hancuss!